نتایج پژوهش دانشگاهی انجام گرفته توسط خلیق فرد و همکاران (1389) با عنوان “تأثیر فعالیت ورزشی استقامتی برنشانگر قلبی و پاسخ ایمنی ناشی از ورزش در قایقرانان مرد نخبه” حاکی از آن است که اجرای این نوع فعالیت ورزشی استقامتی در ورزشكاران اختلال عملكرد یا آسیب قلبی ایجاد نمی کند.
مطالعات ایمونولوژی و بیوشیمیایی، اختلال عملكرد قلبی و آسیب را همراه تغییر در نشانگرهای قلبی و پاسخ سایتوكاینهای التهابی بعد از فعالیتهای ورزشی استقامتی طولانی مدت در ورزشكاران نشان داده اند. بررسی ویژگی های فیزیولوژیكی و شناخت عوامل پاتولوژیكی قلبی هنگام فعالیتهای ورزشی استقامتی می تواند زمینه مناسبی را در شناسایی ورزشكاران در معرض خطر فراهم كند. بهمین منظور، پاروزنان کایاک مرد تیم ملی با میانگین سنی 24//3 ± 5/22 سال، وزن 18/7 ± 7/78 کیلوگرم و قد 35/4 ± 1/184 سانتی متر در این پژوهش نیمه تجربی شركت كردند. آزمودنی ها مسافت 8000 متر را با شدت 80-75 درصد حداكثر ضربان قلب در60 دقیقه پارو زدند. نمونه های خونی در سه مرحله قبل، بلافاصله و سه ساعت بعد از فعالیت برای سنجش میزان پلاسمایی IL-6 و NT-proBNPگرفته شد.
آزمون ها افزایش معنی دار میزان پلاسمایی NT-proBNP(پیكوگرم بر میلی لیتر362/19 به 056/24) و کاهش غیر معنی دار میزان پلاسمایی NT-proBNP و IL- 6 را بلافاصله بعد از فعالیت نشان دادند (75/0 به 74/0). ضمن اینکه ارتباطی بین میزان پلاسمایی NT-proBNP و IL- 6 مشاهده نشد. افزایش متوسط میزان پلاسمایی NT-proBNP و محدوده طبیعی آن در این پروتكل تمرینی می تواند پاسخ تنظیمی به فشار همودینامیكی قلب ورزشكاران تحت شرایط ویژه تمرینی و بدون اهمیت پاتولوژیكی و تنها مربوط به فعالیت بدنی در آنها باشد. كاهش غیرمعنی دار میزان پلاسمایی IL- 6آسیب عضله را نشان نداد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت اجرای این نوع فعالیت ورزشی استقامتی در ورزشكاران موجب اختلال عملكرد یا آسیب قلبی نمی شود.
واژه های کلیدی: IL-6 ،NT-proBNP، فعالیت ورزشی استقامتی، نشانگرهای قلبی
برای دریافت این مقاله، به آدرس زیر مراجعه کنید:
خلیق فرد، سمانه؛ گائینی، عباسعلی؛ نظرعلی، پروانه (1389). تأثیر فعالیت ورزشی استقامتی برنشانگر قلبی و پاسخ ایمنی ناشی از ورزش در قایقرانان مرد نخبه. مجله علوم پزشكی رازی، 17 (80 و 81)، صفحه 1-15.
برای دانلود این مقاله به زبان فارسی و انگلیسی از سایت فدراسیون قایقرانی روی همین متن کلیک کنید
